niedziela, 5 marca 2017

Czas na relaks...

Czas płynie jak szalony to już ponad dwa miesiące jak ostatnio pisałam.
Zacznę od pewnej anegdoty. Niedawno wrzuciłam na portal społecznościowy zdjęcie kwiata z foamiranu którego udało mi się wykonać samej, ale zrobiłam też tło, książka i herbata.


Wyszło to tak jakby było odwrotnie to kwiat stał się tłem nie zauważonym, za to spotkałam się z pozytywnymi komentarzami o książce. Więc muszę przyznać wspaniała pozycja, warta przeczytania, nie tylko "Jeździec miedziany" , ale cała trylogia. Dziękuję Sylwia Anielska Szpulka bo to dzięki Tobie ta wspaniała lektura wpadła w moje ręce. Gorąco polecam:)


Dziękuję Ulencja Manufaktura Dobrych Klimatów za piękny prezent, który zdobi już moją pracownię. Jak zawsze wykonanie perfekcyjne.



Na koniec podzielę się z Wami przepisem na super ciasto Szybki Napoleon.


Składniki:
- 4 op. ciasta francuskiego

krem

- 1 l. mleka
- 6 jajek
- 2 szkl. cukru
- 5 łyż. mąki
- kostka masła
- wanilia

Sposób przygotowania:

Ciasto kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Upieczone wysypujemy do dużej miski. Zostawiając ok szklankę upieczonego ciasta do dekoracji. Ubijamy jajka i cukier na puszystą masę, dodajemy mąkę. Gotujemy mleko z dodatkiem masła i wrzątek powoli wlewamy do masy. Całość podgrzewamy na ogniu ciągle mieszając, aż masa uzyska gęstość. Gorący krem wlewamy do ciasta, i mieszamy. Miskę lub głęboką formę wyściełamy folią spożywczą, na którą wykładamy masę. Ugniatamy delikatnie ciasto w formie i odstawiamy na noc do lodówki. Gotowe ciasto odwracamy do góry nogami i posypujemy wcześniej odłożonym pokruszonym ciastem francuskim.
Pychotka!!!